Franchising Yemek Sepeti Getir Yemek Trendyol Yemek Telefonla Ara WhatsApp Sipariş
×
Gıda Alerjisi Nedir?

Gıda alerjisi son derece yaygındır. Yetişkinlerin %5’ini, çocukların ise %8’ini etkiler ve bu oranlar gün geçtikçe artmaktadır (1).

İlginçtir ki, herhangi bir besin maddesi alerjiye neden olabilse de, gıda alerjisi özellikle belli sekiz besinden kaynaklanmaktadır (2).

Bu yazı, en yaygın görülen 8 gıda alerjisinin detaylı bir incelemesidir. Bu yazıda gıda alerjisi belirtileri, kimlerin risk altında olduğu ve bu konuda neler yapabileceğiniz ele alınmıştır.


Gıda Alerjisi Nedir?

Gıda alerjisi, bazı gıdaların anormal bir bağışıklık tepkisine neden olduğu bir durumdur (2)

Besinlerde bulunan bazı proteinlerin bağışıklık sisteminiz tarafından zararlı olarak tanımlanması sebebiyle ortaya çıkar. İlerleyen süreçte vücudunuz, histamin benzeri kimyasalların bırakılması da dahil olmak üzere inflamasyona neden olan bir dizi koruyucu önlem alır.

Küçük miktarlarda alınan besinler bile gıda alerjisi olan insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.

Gıda alerjisi belirtileri, besini aldıktan birkaç dakika ya da birkaç saat sonra herhangi bir yerde ortaya çıkabilir ve bu belirtiler şu şekildedir:

  • Dil, ağız ya da yüz şişmesi
  • Nefes almada zorluk
  • Düşük tansiyon
  • Kusma
  • İshal
  • Ürtiker
  • Kaşıntılı döküntü

Daha ağır vakalarda gıda alerjisi anafilaksiye neden olabilir. Çok hızlı oluşabilecek belirtiler arasında kaşıntılı döküntü, boğaz ya da dudak şişmesi, nefes darlığı ve düşük tansiyon bulunur. Bazı durumlar ölümcül olabilir (3).

Birçok gıda intoleransı çoğu zaman gıda alerjisi konusunda yanlış yorumlanmaktadır.

Bununla birlikte, gıda intoleransları sadece bağışıklık sistemini etkilemez. Yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilir, ancak hayatınızı tehdit ettiği söylenemez.

Gerçek gıda alerjisi iki ana çeşide ayrılabilir: IgE içeren antikor veya IgE içermeyen antikor. Antikorlar, bağışıklık sisteminiz tarafından enfeksiyonu tanımak ve onunla savaşmak için kullanılan bir kan proteini türüdür.

Blog Kategorileri

×

BAŞVURU İÇİN SON GÜNLER

Uygun şartlarda Franchising Başvurusu fırsatını kaçırmayın. Her bölgede hızla yayılmaya devam ediyoruz. Başvuru için son günler.